7 Ağustos 2013 Çarşamba

Bugün fotoğraflar hep siyah-beyaz@AKŞAM



Bugün fotoğraflar hep siyah-beyaz

1970’li yıllarda Türkiye’yi renkli fotoğrafla tanıştıran Osep Minasoğlu’ndan veda... Yeşilçam yıldızlarının unutulmaz karelerine imza atan fotoğrafçı, son yıllarını ekonomik zorluklar ve yalnızlıkla mücadele ederek geçirdi.

Bir döneme ünlülerin fotoğrafçışı olarak damga vuran Osep Minasoğlu, dün sabaha karşı hayatını kaybetti. 2009’dan bu yana Harbiye’deki Petit Seours Bakımevi’nde kalan Minasoğlu, geçen hafta kalça kırığı nedeniyle bir dizi ameliyat geçirmişti. Osep Minasoğlu adı bugün birçoğumuza yabancı gelebilir. Fakat Türkiye’de stüdyo fotoğrafçılığının tarihine ilgi duyanlar, dönemin efsanevi Yeşilçam setlerine az buçuk bulaşş olanlar veya 1960-70’lerin Beyoğlu’nda yaşayanlar için Osep Minasoğlu, namı diğer “Stüdyo Osep” oldukça tanıdıktır. 



Samatya’nın köklü Ermeni ailelerinden Minasyanların dördüncü çocuğu olarak 1929 yılında dünyaya gelen Osep Minasoğlu, Türkiye’de ilk renkli stüdyo fotoğrafını çeken, ilk renkli fotoğrafı basan stüdyo fotoğrafçısı olarak Türkiye fotoğraf tarihine geçti. 

Karanlık odada ilk renkli baskı

1972 gibi erken bir tarihte Avrupa’dan getirdiği renkli otomatik baskı makinesiyle Türkiye stüdyo fotoğrafçılığında bir ilki gerçekleştiren Minasoğlu, 1976’da popüler hale gelmeden önce İstanbul’da renkli fotoğraf çeken ve renkli fotoğraf ve dia-pozitif filmleri basabilen tek fotoğrafçıydı.

1980’li yıllarla birlikte finansal sebepler ve yaşlılık nedeniyle stüdyosunu kapatmak zorunda kalan Osep Minasoğlu’nun fotoğraf hayatı, araştırmacı Tayfun Serttaş’ın çabalarıyla kitaplaştırılmıştı (Stüdyo Osep, 2009, Aras Yayıncılık).

Samatya - Beyoğlu - Paris 

1952’de Samatya’daki babadan kalma bakkal dükkânını stüdyoya çevirerek Foto Paris’i açan Minasoğlu, 6-7 Eylül olaylarından sonradan Paris’e göç eder. Çeşitli fotoğraf laboratuvarlarında çalışan Minasoğlu, 1962’de İstanbul’a dönerek Stüdyo Osep adını verdiği stüdyosunu kurar. Fransa’da öğrendiği laboratuvar tekniklerini Beyoğlu’ndaki stüdyosunda uygulamaya koyulan Minasoğlu, kısa zamanda Yeşilçam’ın ünlü fotoğrafçılarından biri haline gelir.  

Hiç yorum yok: